Kirkot

Ruskon keskiaikainen harmaakivikirkko, Maria Magdalenan kirkko.

Kirkkosali on yksilaivainen pitkäkirkko. Asiakirjoissa kirkko mainitaan erikoisen arvokkaaksi neljän tähtiholvinsa vuoksi. Sakaristo on kirkkoa vanhempi, asehuone nuorempi.

Keskiaikaisista alttareista on jäljellä kaksi, pääalttari ja sivualttari saarnastuolin alla. Kalkkimaalauksia on löytynyt vain vihkiristit (6 kpl) ja tiilimuurausta jäljittelevät konsolit. Lehteri rakennettiin v. 1901 urkuja varten. Urut tilattiin Wikströmin urkutehtaalta Naantalista. Penkit ovat 1700 – luvun tyyliä. Numerointi lopetti kiistat paikoista 1600 –luvulla. Saarnastuoli on tammea 1600 – luvulta. Sen veistokset ovat Turkulaisen Mathias Reimanin työtä vuodelta 1670. Porraskaiteen kaksi enkeliä on lahjoittanut Karviaisten isäntä v. 1703.

Ruskon kirkkoa ei ole yritetty saattaa "uusvanhaan" asuun, vaan eri vuosisatojen ja sukupolvien työ on jätetty näkyviin, koska jokainen aikakausi on yhtä arvokas. Kuitenkin sen jykevät kiviseinät ja kattoholvit ovat säilyttäneet muiston katolisesta keskiajasta.

Kirkkon osoite on Ruskon kirkkotie 17.

Kirkkojen tilavuokrat 1.1.2014 alkaen kasuaalitoimituksiin muun srk:n jäsenille 200,00 €, muihin tilaisuuksiin 400,00 €. Kirkkoon mahtuu noin 240 henkilöä.

Oman srk:n jäseniltä ei peritä tilavuokraa.

Vahdon nykyinen kirkko valmistui vuonna 1804. Sen piirustukset on laatinut Tukholman intendenttikonttori, allekirjoituksena S.J.v Engeström. Kirkko on rakennettu hirsistä, ja sen rakentamiseen käytettiin myös vanhan kirkon aineksia. Kirkon eteläpuolella oli erillinen kellotapuli, mutta vuonna 1873 kellot siirrettiin kirkon yhteyteen rakennettuun kellotorniin. Kirkon vanhat urut rakennettiin vuonna 1876. Nykyiset urut vihittiin käyttöön Mikkelinpäivänä vuonna 2001.
Kirkon vanhin esine on puinen krusifiksi vuodelta 1665. Käytössä oleva alttaritaulu on vuodelta 1906. Se on Teodor Schalinin maalaama aiheesta Ylosnousseen ilmestyminen opetuslapsille. Kirkon vanhoista alttaritauluista "viimeinen ehtoollinen" on seurakuntasalissa ja "viimeinen tuomio" kirkkoherran virkahuoneessa. Molemmat ovat 1700 luvulta.

Vahdon kirkko on viihtyisä ja kodikas. Kirkko on peruskorjattu sisältä vuonna 1999. Samassa yhteydessä otettiin maalikerrosten alta esiin arvokkaat maalaukset lehtereiden reunuksissa. Kirkon ulkomaalaus ja kunnostustyöt suoritettiin kesällä 2003. Kirkon ympäristöä ja hautausmaata pidetään kunnossa erityisesti pari kertaa vuodessa toteutettavilla hautausmaatalkoilla.

Kirkon osoite on Kanttorilantie 1. Kirkkoon mahtuu noin 225 henkilöä.