Ruskon seurakunnan kirkkoherra Pasi Salminen ja punainen rättisitikka
Kuvaaja Mikko Virtanen

HYVÄÄ KESÄÄ!

Barack Obama sanoi kerran: Kun sinulla ei ole mitään muuta paikkaa mihin mennä, mene polvillesi.

Olen usein miettinyt näitä Yhdysvaltain entisen presidentin sanoja ja ajatellut, mitä ne voisivat tarkoittaa. Elämässä saattaa tulla eteen tilanteita, jolloin ei vain yksinkertaisesti tiedä, miten pitäisi jatkaa. Ei tiedä mitä tehdä, minne mennä. Näissä hetkissä nousee esiin ihmisen alkukantaiset reaktiot, eteen tulee selviytymiskeinot, jotka ovat tuttuja jo lapsuudesta. Miten selvisin vaikeista tilanteista lapsena, miten äiti auttoi. Aikuisena tilanne on samanlainen. Kun tulee hätä ja pelko, tarvitsemme ulkopuolista apua. Siinä hetkessä meillä ei ole voimia lähteä etsimään rationaalisia vaihtoehtoja ongelmiimme, vaan turvaudumme jo äidinmaidossa saamiimme ratkaisumalleihin. Obaman lausetta voi tulkita monella tavalla, mutta itse olen ajatellut aina, että se tarkoittaa sitä, että noina hetkinä polvistumme heikkoina Jumalamme eteen ja annamme huolemme Hänen hoitoonsa. Kun ei jaksa eikä pysty tekemään mitään muutakaan. Polvilleen voi pudota helposti. Joku on joskus sanonut, että lyhin rukous on huokaus.

Kädessäsi on Ruskon seurakunnan tiedotuslehti, joka kertoo, mitä toimintaa on tarjolla. Se kertoo, että olet tervetullut jokaiseen tilaisuuteen. Kirkko on polvistumisen paikka. Silloin kun mikään muu ei auta, kannattaa kokeilla tulla kirkkoon. Uskomme, että siellä meitä palvelee suuri Jumalamme. Hän tekee tätä työtä muiden ihmisten kautta. Kirkosta löydät ihmisen, joka kuuntelee sinua. Saat tulla juuri sellaisena kuin olet.

Kesä on virkistyksen aikaa. Moni tekee niitä kivoja juttuja, joita ei voi tehdä talvella. Minulle se merkitsee elämää Rättisitikkani parissa. Tämä vuoden -71 malli tarvitsee säännöllisesti hoitoa. Tänä kesänä yritän keskittyä sen jousituksen uusimiseen. Kun Rättisitikkaa ruvettiin suunnittelemaan Ranskassa 1930-luvulla, yhtenä ideana oli tehdä siihen niin hyvät jouset, että kun sillä ajaa munakori takaluukussa kyntöpellolla, niin munat eivät saisi mennä rikki. Paras jousitus löytyy siksi juuri Rättisitikoista.

 

Toivon teille iloa ja valoa kesään!

Pasi-pappi, Ruskon rovasti